Salim Seghers

Biografie

Aerts Joseph Philip, alias Salim Seghers, werd geboren op 8 augustus 1948 in een mijnwerkersgezin.

Reeds tijdens de lagere school moest Salim zijn punten halen op de fantasievakken als voordracht, zang, turnen, catechese, knutselen, enz. Punten die hij dan weer verloor bij wiskunde, spelling.

Tijdens zijn studies aan het college van Peer volgde hij tweemaal per week gitaarlessen, notenleer en zang. Hieruit kwamen zijn eerste optredens bij jeugdverenigingen, rusthuizen en parochiecentra.

In 1966 stichtte hij zijn eerste 3-mansorkestje: broer Leon als drummer, Jefke Geuens als accordeonist en hijzelf als zanger-gitarist. In deze jaren kwamen zijn eerste 45-toerenplaatjes als” Geld, geluk en liefde”, “Je bent voor mij” en “Zeg me dan niet nee” uit. Dit waren stuk voor stuk eigen composities, qua tekst, muziek en zang. Het werden kleine regionale successen.

In 1971 kwam eindelijk de grote doorbraak met het nummer: “Verlaat me nooit”, ook weer van zijn hand.

Het werden drukke tijden. Er waren optredens bij de vleet, interviews, fotoreportages, TV en radio, repetities allerhande, enz… Ondertussen behaalde Salim ook nog zijn onderwijzersdiploma in Bokrijk. Het eerste leerjaar, en dit 35 jaar lang, was zijn lot in de basisschool van zijn dorpje Wijchmaal. Beter gezegd: Meester Jos moest de kinderen van 6 jaar leren lezen, schrijven, rekenen, voorbereiden op het eerste communiefeest, enz… Hij werd overal de zingende onderwijzer genoemd.

Zijn samenwerking met Johnny Larbi uit Testelt bracht hem meermaals op nummer één, o.a. met de nummers “Beloof niet teveel”, “Vrijdagavond”, “Dit wordt mijn dag vandaag”, “Zeg ben je echt boos op mij”, enz…. En dan kwam producer Roger Baeten uit As op de voorgrond. Hij schreef de ene na de andere hit: “Blijf je deze nacht”, “Marie-Helena”, “Als jij dat wil”, “Koningin van de nacht”, enz…

Radio 2 draaide Salim iedere dag, “Tien om te zien” iedere maand, Dag Allemaal en Story, volgden hem op de voet. Zijn fanclub groeide ieder jaar.

Meer dan 70 jaar, maar toch denkt Salim nog niet aan stoppen, integendeel blijven zingen en optreden, blijven nummers schrijven, bij zijn fans zijn 200 keer per jaar, 70.000 km per jaar afleggen en vooral blij zijn met al dat moois dat hem te beurt viel.